Bulgur pilavı

bulgur_pilavi

Söylemesi ayıp bulgur pilavım herkes tarafından çok beğenilir. Ben de bu pilavı yıllar önce bir aile dostumuzdan öğrenmiştim. Genelde herkes pirinç pilavı gibi pişirirdiğinden ve ozamanda da saman gibi olduğundan çoğu evde sevilmez, ama bu şekilde pişirdiğinizde emin olun herkes hayran kalacaktır.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı fincanı bulgur
  • 3,5 – 4 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soÄŸan
  • 2-3 adet çarli biber
  • 3 adet domates
  • 3-4 dal taze soÄŸan
  • varsa bir kaç dal taze nane yoksa 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 2-3 dal maydanoz
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 3-4 diÅŸ sarımsak
  • 1-2 tablet et veya tavuk bulyon
  • karabiber, pul biber
  • 3-4 yemek kaşığı sıvıyaÄŸ

Hazırlanışı:

  1. Kuru soğanı,rendelenmiş sarımsakları ve biberleri yemeklik doğrayıp sıvıyağda soteleyin. Pembeleşince doğranmış domatesleri ilave edin ve ezilene kadar pişirin. Salçayı ekleyin ve karıştırarak biraz daha pişirin.
  2. Sıcak suyu, bulyonları ve baharatları ekleyip iyice karıştırın ve tencerenin kapağını kapatıp kaynatın. ( Bulyon eklediğimiz için tuz eklemiyoruz)
  3. Kaynayan suya ayıklanmış ve yıkanmış bulgurları ekleyin, iyice karıştırıp kapağı açık şekilde yüksek ateşte üzeri göz göz olana kadar pişsin.
  4. Sonra ateşi kısalım ve kapağını kapatalım. Suyunu çekene kadar pişirelim. Arada bir kere sosun karışması için pilavı karıştıralım ve pişirmeye devam edelim.
  5. Pişen pilava doğranmış taze soğan, maydanoz ve naneleri ekleyip iyice karıştıralım, üzerine havlu kağıt serip kapağını kapatlım ve demlenmeye bırakalım.

Afiyet olsun…

Yazdır

 

6 Yorum

  1. Merhaba Özlen,

    Çok beğeneceğine eminim canım. Ben genelde kupa ile yapıyorum veya nescafe fincanı ama tarifi su bardağı olarak güncelledim. Hangi bardağı kullandığın çok önemli değil önemli olan ölçülerin bire iki olması canım. Çok kalabalık bir aile değilsen 2 su bardağı yeterli olacaktır.
    Sevgiler..

  2. Çok güzel görünüyor, ben de ufak tefek farklılıklarla sizin gibi yaparım bulgur pilavını. Sizin tam tarifinizle yapacağım bundan sonra sanırım daha güzel olacak çünkü. Ancak bir şey sormak istiyorum ölçü olarak verdiğiniz kahve fincanı neskafe fincanı heralde değil mi?

  3. Gülşencim,
    bir dahaki sefere kurutulmuÅŸ domates ve haÅŸlanmış nohut ekleyerek denesene…

    yorumlarını bekliyor olacağım…

  4. offff… nefis olmus nefis canim, sunumun harika. Ellerin dert görmesin. Benimde sikca yaptigim bir tarif. Cok severiz bizde…
    öpüyorum arkadasim.

    sayi, kabakli havuc salatanda enfes. kiz o ne öyle… yarisini yerim inan önüme koysan. offff… sevgiler canim…

  5. offf..iste budur be..Kevserin dedigi gibi yaninada Ayran olacak evet..aynen bende böyle yapiorum..zaten sen benim sevdiklerimi yapiosun..ama seninkiler harika olmus istah acici..simdi olsada yesem.cnm ellerine saglik sizlerede afiyet olsun..Selamlar öpyüorum

  6. Ben bu bulgur pilavin görüntüsüne, rengine hayran kaldim bile.
    Ellerine saglik, nefis görünüyor, icindekilerden dolayi gayet besleyici ve degisik olmus, mutlaka ama mutlaka en kisa zamanda bende denemek isterim, artik aklimdan cikmaz, yanina da mis gibi ayran olacak, hmmm..

    Selamlar ve kocaman öptüm..

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*