Paskalya çöreği

Küçüklüğümden kalan hatıraların anısına bende baharın müjdeleyicisi paskalya zamanı paskalya çöreÄŸi yaptım. O zamanlar Almanya da okulda yumurtaları boyardık ve saklandıkları yerlerden bulmaya çalışırdık ne güzel günlerdi…. Geçen sene yeÄŸenlerimle birlikte yumurta boyayıp çok eÄŸlenmiÅŸtik, küçük yeÄŸenim Eren sürekli teyze bir daha nezaman boyayacağız diye sorup duruyordu, zamanı geldi ama teyzesi ÅŸimdi kendi evinde olduÄŸu için bu sene maalesef olmadı… Çöreklerim yumuÅŸacık ve çok lezzetli oldular. Pastanedekilerden bile daha güzel diyebilirim çünkü pastaneden alınanlar genelde nedense sert oluyorlar.  Mutlaka deneyin derim…

paskalya_coregi1

Malzemeler

( 4 adet büyük çörek için)

  • Yarım litre ılık süt
  • 250gr oda sıcaklığında margarin
  • 200gr kuru üzüm
  • 3 adet yumurta ( sarıları üzeri için ayrılacak)
  • 2,5 çay bardağı toz ÅŸeker
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket instant maya
  •  alabildiÄŸince un
  • üzeri için fındık kırığı veya file badem

Hazırlanışı

  1. Sütümüz elimizi yakmayacak kadar sıcak olacak kadar ılık olmalı aşırı sıcak olursa mayalar ölür, çok ılık olursa mayalanamaz bu yüzden sütün ısı ayarı çok önemli. Üzümleri yıkayıp iyice kurulayın.
  2. Sütün içerisine maya ve bir adet kesme şeker atarak karıştırın. Sonra içine yumurta beyazları, mahlep, margarin, vanilin, tuz ve toz şekeri ekleyerek tekrar karıştırın.
  3. Unu azar azar ilave ederek hafif ele yapışan ve kulak memesi kıvamından daha yumuşak bir hamur yoğurun. En son üzümleri de ilave edip tekrar hamuru yoğurun.  Üzerini bir bezle örtüp sıcak bir ortamda 40-45 dakika mayalandırın.
  4. Fırını 170 dereceye getirip 15 dakika ısıtalım.
  5. Elimize hafifçe yağlayarak mayalanan hamurdan parçalar alıp 3 tane uzun parça yapalım ve bunları örelim. Bu arada dikkat edilmesi gereken şey çok kalın örgüler örmemek aksi takdirde içleri çiğ kalabilir.
  6. Örülen çörekleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim, aralıklara dikkat edelim yoksa pişerken yayılıp birbirlerine yapışabilirler. Çöreklerin üzerine yumurta sarılarını sürelim ve fındık kırığı veya file badem serpelim. Isıtılmış fırında üzerleri altın sarısı olana kadar pişirelim.

paskalya_coregi2

Afiyet olsun…

Yazdır

 

11 Yorum

  1. Merhaba Sevda,
    Rica ederim, begenmenize sevindim 😉
    Sevgiler…

  2. Gulsen hanim size cok tesekkur ederim sitenizden iki tarif denedim ikisindende cok gusel sonuclar aldim bitanesi paskalya coreyi diyeri susamli pohaca ikide super emeyinize tesekkur ederim. Sagolun

  3. tarifi harfi harfine yaptım sonuç mükemmel herkes bayıldı teşekkürler.

  4. Tarifinizi denedim. Harika bir sonuc aldim. Paylasiminiz icin tesekkurler. Ellerinize saglik.

  5. woooww..harika olmus kiz..her Ostern oldugu zaman alirdik..simdi maalesef Ostern’de bitti..artik bizimle paylastigin tarifle yapariz..cok tesekkürler..ellerine yüregine saglik cnm öpüyorum..

  6. senin çörekler burdaki alman fırınlarındakilere taş çıkartır inan.ellerine sağlık arkadaşım

  7. AyÅŸen says:

    Gülşen çok nefis görünüyo pazar günü sonayın beslenmesine yapacağım .Ellerine sağlık bide ay çöreğini yapsana biliyosun daha önce babam için araştırmıştın
    çok öpüyorum seni eşine selamlar

  8. Merhaba,
    Ben de sitenizi sizin yorumunuz sayesinde keşfettim ve ben de çok beğendim. Güzel paylaşımlar dileğiyle
    Sevgiler

  9. Pardooon yine atladım 4 tane yazıyormuÅŸ….

  10. GülÅŸencim bu ne endam, bu ne güzellik böyle… Dakikalarca gözümü fotoÄŸraftan ayıramadım, hem de bu günlerde popüler olan paskalya çöreÄŸini çok canım istemiÅŸken yapılır mı bu :)) Hemen denemem lazım. Bu ölçüden kaç tane çörek çıkıyor merak ettim, bizimkiler fazla sevmiyor ama eminim ki bu tarifle fikirleri epey deÄŸiÅŸecek.

  11. Hazir almaktansa evde hazirlamak daha guzel aslinda
    cok guzel olmus ,eline saglik
    tarifi not aldim canim
    Sevgilerr

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*