İçli Köfte

İçli köfteyi çok seviyorum, biraz meşakatli olduğu için çok sık yapamıyorum ama bir yapışta yaklaşık 25-30 adet çıktığı için bayağı bir zaman götürüyor bizi. Ramazan davetlerinde de güzel bir seçim olacağına eminim. Lafı açılmışken yarın on bir ayın sultanı Ramazanın ilk günü, herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum ve bir dahaki seneye ramazanı tekrar görmeyi hepimize nasip etmesini diliyorum Allahtan.

Not: Dilerseniz köfteleri hazırladıktan sonra buzlukta muhafaza edip daha sonra çıkartıp direkt kızartabilirsiniz.

Mazlemeler

  (25 adet için )

Hamuru için:

  • 2 su bardağı kısırlık bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 2 adet rendelenmiÅŸ soÄŸan
  • 1 su bardağı un
  • 2 su bardağı sıcak su (gerekirse 1 su bardağı daha)
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça

İç harcı için:

  • yarım kilo kıyma
  • 3-4 yemek kaşığı sıvıyaÄŸ
  • 4 adet soÄŸan
  • yarım demet maydanoz
  • 1 kase kırılmış ceviz
  • tuz, karabiber, kimyon
  • kızartmak için sıvıyaÄŸ

Hazırlanışı

  1. Bulguru ve irmiği bir kaba alalım ve 2 bardak sıcak suyu üzerine dökelim. Üzerini kapatıp 20-30 dakika bekletelim.
  2. Bu arada kıymayı sıvıyağında kavurmaya başlayalım, kıymaların rengi dönünce yemeklik doğranmış soğanları ekleyin ve sürekli karıştırarak kıymalar tavanın dibine yapışmaya başlayana kadar yani oldukça uzun kavurun. Yaklaşık bir saat kadar.
  3. İyice kavrulunca ocaktan tavayı alın ve doğranmış maydanozları, ceviz ve baharatları ilave edip iyice karıştırın. Sonra soğuması için buzdolabına kaldırın.
  4. Bulgurları yarım saat sonra üzerini açın ve içine geri kalan tüm malzemeleri ekleyip iyice yoğurun. Macun gibi bir kıvamı olmalı eğer gerekirse bir bardak su ilave edip yoğurun çok cıvık olursa un ilave edebilirsiniz. Veya katı olursa su ilave edebilirsiniz.
  5. Sonra hamurdan yumurtadan biraz büyük parçalar kopartarak elinizde elips şeklinde yuvarlayın ve işaret parmağınızı içine sokarak elinizde yuvarlayarak ortasını açın. Kenarlarının çatlamamasına dikkat edin. Açılan hamura kıymalı harçtan bol bol koyun ve ağzını kapatın. Sonra tekrar elinizde yuvarlayarak şekil verin.
  6. Küçük bir tencereye bol sıvıyağ koyun ve kızdırın. Çok kızgın olmasına dikkat edin. Ve köfteleri içine atıp altın rengi olana kadar kızartın. Kağıt havlu serili servis tabağına alın.

Afiyet olsun…

icli_kofteicli_kofte2

Yazdır
 

5 Yorum

  1. ellerine sağlık cokta severim içli köfteyi ama yazamadaan gecemicem 12 ayın değil 11 ayın sultanı ramazanımız tatlım kızma :)huyum kurusun

  2. Merhaba Aysecim,
    Begenmene sevindim canım. Acaba un miktarını çok kullanmış olabilirmisin dış hamurunda? Çünkü bende hiç birzaman sert olmuyor şaşırdım o yüzden. Patatesi hiç duymadım ama kiyma katıldığını biliyorum bazı tariflerde.

  3. Tarifi bu akşam uyguladım ve tıpkısının aynısı oldu. Tadı da enfes, bir sürü yendi vallahi. Kalanlarıda pişirmeden buzluğa attım, lazım olunca kızartırım gene. 🙂 Dışı biraz kuru oldu ama olsun. Aslında o kuruluğu önlemek için patates konuyormuş diye duymuştum, tam bilemiyorum. Restoranlarda ki gibi olsa daha mutlu olurdum elbette. 😀

    Ellerimize sağlık diyelim o halde.

  4. Merhaba gülşenciğm,eşim içli köfte diye tutturunca internette biraz araştırdım ama hepsi birbirinden farklı,sonra senin sitendeki içli köftede karar kıldım.Bakalım,en kısa zamanda deniyeceğim.inşallah olur,çünki hiç denemedim.Sonuç nasıl olursa sana mutlaka haber veririm.Sevgiler.

  5. Gülşen slm,

    Bende senin kadar hevesliyim yemek konusunda…Yapım açısından zor ve zahmetli olmaları beni de hiçbir ÅŸekilde yıldırmıyor.

    Ev mantısı galibiyetimden sonra senin tarifine göre de çok sevdiğim içli köfteyi yapıp sana bilgi vericem.

    Sevgiler.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*