- Baharat tadında - http://www.baharattadinda.com -

Baklava

baklava3

Bayrama denk getiremediğim baklava tarifime ancak şimdi ekleme fırsatı buldum. Ev baklavasının tadını dışarıdan alınan baklavalara Pelit’de olsa Güllüoğlu’da olsa asla değişmem. İçinde glikoz olması beni çok bayıyor. Siz de ev baklavasını seviyorsanız ve ben yapamam çok zor diyorsanız mutlaka bu tarife bir göz atın.Ne kadar kolay olduğuna inanamayacaksınız. Baklava yapamayan kalmasın 🙂 Ayrıca baklavayı yıldız şeklinde nasıl kestiğimi herkes soruyor bende dilimleme aşamasını adım adım çektim ve merak edenler için ekledim…

baklava1

Malzemeler:

Şerbeti için:

Hazırlanışı:

  1. Yumurta,süt veya yoğurt ve sıvı yağ yoğurma kabına alınır ve bir çatal ile iyice çırpılır. Sonra içine tuz, kabartma tozu ve unu azar azar ekleyerek çok yumuşak neredeyse cıvık bir hamur yoğurun.
  2. Hamuru 3 eşit parçaya bölün, bir parçadan cevizden küçük fındıktan büyük olacak şekilde yaklaşık 25-30 adet küçük bezeler yuvarlayın.
  3. Tezgaha nişasta serpip küçük bezeyi kahve tabağı büyüklüğünde açın ve bir kenara alın. Üzerine çok az nişasta sürün. Bir diğer küçük bezeyi aynı şekilde açın ve diğerinin üzerine koyup tekrar her tarafına nişasta sürün. tüm küçük bezeler bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
  4. Geri kalan 2 büyük parçaya aynı işlemi uygulayın ve küçük beze adetlerinin aynı miktarda olmalarına dikkat edin. Böylece 25-30 katlı kahve tabağı büyüklüğünde 3 adet parçalarınız olacak.
  5. 30 katlı parçanın birini nişasta serpilmiş tezgahta çok fazla bastırmadan tepsinin büyüklüğünde açın ve tepsinin dibine yayın.
  6. Ceviz veya fındık kırıklarını hamurun üzerine yayın. Sonra ikinci 30 katlı parçayı tepsi büyüklüğünde açarak tepsiye yayın ve üzerine fındık kırıklarını serpin. En son hamuru da aynı şekilde açarak tepsiye yayalım ve aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi kesin.
  7. Tereyağını eritelim ve her tarafına gelecek şekilde güzelce kaşık kaşık dökelim. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında kızarana kadar pişirelim.
  8. Şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu bir tencereye alın, kıvamını alana kadar kaynatın ve ocaktan almak üzereyken limon suyunu ilave edin.(Ben baklava soğuk şerbet sıcak olacak şekilde döküyorum yani fırından baklava çıktıktan sonra şerbeti hazırlayın.)
  9. Baklava soğuduktan sonra sıcak şerbeti her tarafına gelecek şekilde dökün ve üzerini kapatarak çekmesini bekleyin.

Afiyet olsun…

baklava_kesimi_anlatim

Yazdır