- Baharat tadında - http://www.baharattadinda.com -

Kalbura bastı

Öncelikle tüm okurlarımın Kurban bayramını kutluyorum, sevdiklerinizle birlikte huzurlu, sağlıklı günler diliyorum.. Bayram için anneme yaptığım bu tarif muhteşem oldu. Bir çok tarif arasında yaptığım değerlendirme sonucunda bunda karar kıldım iyi ki de öyle yapmışım inanın muhteşem oldu. Daha önce hiç denemediğim bir tatlıydı ama artık sık sık yapacağım.  Diğer tariflerde sadece un kullanılıyordu ve şerbeti emince çok dağılıp yumuşadığını okudum bu yüzden bu tarifi seçtim, hem yumuşak hemde hiç dağılmayan tatlılarım oldu. Bir de kalbur yerine rendenin kalın tarafını kullanınca daha çok kirpi tatlısına benzedi 🙂

Bayram için alternatif olarak baklava, Cevizli kadayıf  ve şekerpare tariflerime de bakabilirsiniz….

Malzemeler:

Hamuru için:

Şerbeti için:

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle şerbeti hazırlamak için şeker ve suyu kapağı kapalı şekilde 20 dakika kaynatalım, limon suyunu ekledikten sonra 15 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakalım.
  2. Sıvıyağ, margarin, yoğurt, toz şeker, vanilin ve limon kabuğu rendesini hamur yoğurma kabına alalım ve iyice karıştıralım üzerine un ve kabartma tozunu azar azar ekleyerek yoğuralım. Tatlya kıtırlık vermek için en son irmiği hamura ilave edelim ve hamurumuzu iyice yoğuralım.
  3. Fırınımızı 150 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
  4. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım rendenin büyük kısmına oval şekilde açalım ortasına iki parça dörde bölünmüş ceviz parçalarından koyalım ve alt ile üst parçalarını birleştirip kapatalım.
  5. Çok hafif yağlanmış veya yağlı kağıt serili tepsiye dizelim. Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayalım.
  6. Önceden ısıtılımşı fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim, pişirme işlemi biraz uzun olabiliyor düşük derecede piştiği için neden hemen kızarmadı diye meraklanmayın.
  7. Fırından çıkan tatlıların üzerine soğuk şerbetten birer kaşık gezdirelim. Daha sonra tüm şerbeti üzerlerine dökelim ve şerbeti emmesi için en iyi sonuç herzaman 1 gece bekletmektir.

Afiyet olsun…

Yazdır