Limonlu Cheesecake (New York usulü)

New york usulü cheesecake’i ilk defa  yapıyorum, genelde emektar Kaesekuchen tarifim ile yapardım. Bu defa tutuculuÄŸumdan vazgeçip New York usulünde piÅŸirmeye karar verdim. New york usulü cheesecake adını 1920’li yıllarda kentte hemen hemen her restoranda aşçıların kendi tarzlarında yaptıkları, çok ünlenen ve dolayısıyla en iyi cheesecake’leri kendilerinin yaptıklarını düşündükleri için bu ismi vermiÅŸler. Aslında itiraf etmek gerekirse Angry Bird oyununa daldığım için yanmasına ramak kala çıkardım fırından, bu yüzden de gördüğünüz üzere biraz koyu renkli oldu tabi. Ama tadında herhangi bir etkilenme olmadı Allaha şükür 🙂 Cheesecake’i çoÄŸu kiÅŸi çok komplike bir tarif olduÄŸunu sanır ama aslında acayip pratik ve kolaydır,ay bende yapabilirmiyim demeyin hemen baÅŸlayın hadi marÅŸ marÅŸ mutfaÄŸa, çıkan sonucu görünce siz de ÅŸaşıracaksınız. Bir de ikram etmeden bir gece önceden piÅŸirirseniz tatlı çok daha oturmuÅŸ olacaktır.

Not : Bu arada fark ettim ki bahsettiğim emektar Kaesekuchen tarifimi burada yayınlamamışım bile, en kısa zamanda ekleyeceğim.

Bir not daha: Az önce fark ettim ki sitemin ilk  tarifi AÅŸure’ymiÅŸ. Umarım bereketli gelmiÅŸtir siteme 🙂 Malum aÅŸure vakti gelmiÅŸken isteyenlere muhteÅŸem övgüler alan AÅŸure tarifimi vermek istedim. 🙂 Tarif için tıklayınız…

Malzemeler:

Tabanı için:

  • 1,5 paket Eti burçak bisküvisi
  • 100gr tereyağı

Peynirli harcı için:

  • 600gr. labne peyniri
  • 1 kutu sıvı krema (200ml)
  • 1 su bardağı toz ÅŸeker
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilin
  • 1 adet limonun suyu ve kabuk rendesi

Hazırlanışı:

  1. Ä°lk önce kelepçeli kek kalıbımızın (ben 26cm’lik kullandım daha kalın bir cheesecake istiyorsanız 24 veya 20 cm’lik kalıp kullanın) tabanını piÅŸirme kağıdı ile kaplayalım. PiÅŸerken tereyağın sızmaması için kalıbın birleÅŸme noktasından biraz daha yukarıya kadar piÅŸirme kağıdı ile kaplayın. Kenarlarını sadece yaÄŸlayın.
  2. Bisküvileri rondoda un haline getirelim, tereyağını eritelim.Ermiş tereyağı ve un haline gelmiş bisküvileri karıştırıp iyice yoğuralım. Hamuru kalıbın zeminine iyice bastırarak yayalım ve buzdolabına kaldıralım.
  3. Fırınımızı 200 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
  4. Yumurta, toz şeker ve vanilini mikser ile köpükleşen kadar çırpalım, içine unu ekleyelim ve çırpmaya devam edelim. Daha sonra sıvı krema, limon kabuğu rendesi ve limon suyunu ekleyerek tekrar çırpalım.
  5. En son labne peynirini ilave edelim ve iyice karışana kadar çırpmaya devam edelim.
  6. Buzdolabından aldığımız kalıbımıza peynirli karışımı dökelim. Önceden ısınmış fırınımızda yaklaşık 60-65 dakika pişirelim. Pişirme süresi her fırında değiştiği için mutlaka gözlemleyerek kontrol edelim üzeri kızarana kadar pişirelim. Pişerken fırın kapağını açmayalım ki sönmesin.
  7. PiÅŸen cheesecake’i fırından çıkardıktan sonra ılınması için bekletin, fırından çıktıktan bir müddet sonra kabarıklığı sönecektir yanlış yaptığınızı düşünmeyin. En az 7-8 saat buzdolabında dinlendirin mümkünse bir gece, daha iyi çekecektir kendini. Cheesecake’i kalıbından ertesi gün veya buzdolabında dinlendirdikten sonra daha kolay çıkarabilirsiniz. Gerekirse kenarlarını hafifçe bir bıçak ile ayırabilirsiniz.
  8. Sade veya dilediÄŸiniz sos ile servis edebilirsiniz

Afiyet olsun…

Yazdır

 

7 Yorum

  1. Merhaba Reyhan,

    Bu tamamen tercihe baÄŸlı canım, mesela ben sade cheesecake’i daha çok severim, ama sen tabi ki istediÄŸin sos ile de yapabilirsin. Meyveli veya çikolatalı olabilir. Hatta bunların hazır olanları da var. Benim tavsiyem sos ile kullanmak istersen linkini vereceÄŸim cheesecake’i yaparsan daha da güzel olur. Sos olmadan da kek gibi olmuyor çünkü cheesecake’in içi zaten köpüklü ve kremamsı.
    http://www.baharattadinda.com/2009/06/cilekli-cheesecake/
    Sevgiler…

  2. BEN SENİN BU TARİFİNİD YAPMAK İSTİYORUM AMA SOSLU SANKİ DAHAMI GÜZEL OLUR.AMA NASIL BİR SOS YAPABİLİRİM.EĞER SOS YAPMAZSAM ÇOK MU KEK VARİ OLUR.DELİ GİBİ YAPMAK İSTİYORUM MALZEMELERDE HAZIR AMA KARASIZ KALDIM.YARDIMCI OLURSAN ÇOK SEVİNİRİM.

  3. Merhaba AyÅŸe,
    Tabi ki olur. Åžimdiden afiyet olsun.
    Sevgiler

  4. Merhaba 🙂
    Hala yapmaya fırsat bulamadım bu cheesecake i. Bugün yapmak istiyorum ama evde limon yok 😕 Portakalla yapsam nasıl olur? Aynı ölçüleri kullansam yine?

  5. Merhaba Aysecim,
    Aslında ben yağlı kağıdı kare seklinde kesip kalıbın tabanının üzerine koyuyorum sonra kelepçesini takiyorum. Yani kağıdı taban ile kelepçe arasına sıkıştırıyorum. Kağıdın fazlası dışarıda kalıyor böylece taban hamuru düzgün kalıyor. Ama bu yöntemde tereyagi
    piserken eriyor ve akma yapıyor bunun icinde fırının alt rafına tepsi koyuyorum :)) hiç kağıt kullanmasan da yapışmaz aslında ama kalıbın tabanını çıkartmak zor olur belki ozaman da tabanı ile birlikte servis tabağına alabilirsin tabi dilimlerken çizilmemesine dikkat etmek lazım. Öpüyorum şimdiden kolay gelsin sana bu arada Facebook sayfama üye olursan oradan da yazisabiliriz

  6. geçen gün brownie cheesecake yaptım. çok güzel oldu.
    tarifte seninde dediğin gibi kelepçeli kalıba yağlı kağıt serilmesi
    gerektiği yazıyordu. kağıdı serdim ama bir türlü sabitleyemedim.
    sinirlerim tavan yaptı. en son onsuz pişirdim. yapışmadı-dışına
    akmadı-gayet güzel oldu. demem o ki, acaba bu tarifi de öyle
    denesem çok mu riskli olur? çünkü ben hakikaten şaşıyorum o yağlı
    kağıdı yuvarlak kelepçeli bir kalıba nasıl koyduğunuzu. kulağımı
    tırmalıyor sesi ve de sabit durmuyor. sanki harcı dökerken, kağıt
    içine girecekmiş te, beraber pişeceklermiş gibi strese giriyorum.
    bu arada görüntüsü müthiş olmuş, yapmak için
    sabırsızlanıyorum.

  7. Harika bir görüntü lezzetide eminim görüntüsünden güzeldir. Ellerinize sağlık sevgiler..

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*