Susamlı Poğaça

Aslında ben bazı tariflerimde çok tutucuyumdur, senelerdir hiç vazgeçmediÄŸim poÄŸaça tarifimde olduÄŸu gibi. Artık  kendisini  bu blogun arÅŸivinde bırakıyorum. Çünkü ÅŸu anda bu tarifi aÄŸzımın suyu akarak  yazıyorum , hatta biraz daha abartıp KomÅŸufırın fırın olalı böyle güzel poÄŸaça görmedi diyorum :)) Ne desem nasıl anlatsam, görüntüsü, tadı, yumuÅŸaklığı harika. Anlatmakla olmaz siz en iyisi en yakın zamanda bu muhteÅŸem poÄŸaçaları deneyin…

Not: Tarifde sanırım bir yanlışlık vardı ki şöyle; susamların yapışması için kullanılan 1 su bardağı su + 2 yemek kaşığı pekmezi karıştırınca doğal olarak çok sıvı oldu. 1 su bardağı çok fazla geldi yani. Eğer tarife değilde tecrübeme güvenseydim poğaçaların görüntüsü çok daha güzel ve kızarmış olacaktı, dolayısıyla ben size tarifi olması gerektiği gibi veriyorum.

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • (125 gr) Yarım paket margarin (eritilmiÅŸ)
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyaÄŸ
  • 1 paket instant maya
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı toz ÅŸeker
  • alabildiÄŸince un
  • ve dilediÄŸiniz iç harcı malzemeleri ben sosisli kaÅŸarlı yaptım, beyaz peynirli maydanozlu da çok güzel olur.

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 2-3 yemek kaşığı su
  • susam

Hazırlanışı

  1. Ilık su, süt, eritilmiş margarin, sıvıyağı, yumurta, tuz ve toz şekeri iyice karıştırın. Üzerine biraz un serperek mayayı da ekleyin. Daha sonra azar azar unu ilave ederek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
  2. Hamuru ılık bir ortamda üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
  3. Bu arada iç harcınızı hazırlayın. Pekmezi su ile karıştırın çok cıvık olmayacak veya çok katı olmayacak şekilde ayarlayın.
  4. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle açın, iç harcını koyduktan sonra poğaçayı kapatın ve şeklini verin. Kat yeri alta gelecek şekilde üst tarafını önce pekmeze sonra susama batırın ve yağlanmış tepsiye dizin.
  5. Tepsiye dizdiğimiz poğaçaları bıçakla neredeyse iç harcına gelecek derinlikte çizikler atalım ve tepside de 30 dakika mayalandıralım.
  6. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.

Afiyet olsun…

Yazdır

 

13 Yorum

  1. Denemeye deger inanin super oluyor.hcok tarif denedim ama bu kadar iyi seferinde tam not aliyorum ve olcusu tam tutan tek tarif emeginize saglik…..

  2. özlem says:

    Evet bu poÄŸaçalar gerçekten güzel oldu bende evimde yaptım ama size tavsiyem,sıvı yağı 1 su bardağı yerine 1 çay bardağı kullanın,bir de tuzu az geliyor onu 2 tatlı kaşığı yapın ayrıca 1 önerim daha var tepsiyi yaÄŸlamayın içindeki yaÄŸ çok geliyor zaten yaÄŸlı kağıt kullanırsak daha dagüzel oluyor….afiyet olsun….

  3. ayşegül says:

    Merhaba,

    harika bir tarif, ilk seferde çok lezzetli poğaçalarım oldu.
    Ancak 1 paket yerine ben 2 paket maya kattım ve fosur fosur oldular yumuşacık.

  4. Canımcımmm bu tarifini denedim gerçekten harika ötesi muhteşem oldu:)) tek sorunum komşuyla lafa dalmaktı biraz yanar gibi oldu yinede harikaydı:))) eşim bile bayıldı ki kendileri çok titizdir bu konularda. Hakikaten fırındaki poğaçalarda neymiş:)) sevgiler..

  5. Tek kelimeyle super harika bir tarif herkese tavsiye ediyorum sevgiler

  6. Merhaba Elif Hn.,
    Güzel sözleriniz için çok teşekkürler. Emin olun ki deneyip memnun kalmadığım, veya tarifi tutmayan hiçbir şeyi siteme eklemiyorum. O yüzden hepsini gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz 🙂
    Sevgiler…

  7. Gülşen Hanım,
    Ben de bu poaçayı 2 kez yaptım. Ä°lkinde Reyhan Hanım’ın yaÅŸadığı problemi ben de yaÅŸadım. Ama tavsiyenize uyarak bu poaçalara 2. bir ÅŸans verdim. Sonuç: tek kelime ile harika! AkÅŸama yemeÄŸe gelen kuzenim buzdolabına yapıştırdığım tarifi görünce “Ece Abla sabah bize bu poaçalardan mı getirdin sen? Onlar ne harika ÅŸeylerdi, puf puf…” diyerek beÄŸenisini dile getirdi. EÅŸim yine bayıldı; ard arda yedi poaçalardan.
    Çok güveniyorum tariflerinize, beni hiç yanıltmadınız! 🙂
    Sevgiler…
    EG

  8. Yemek tariflerinize güveniyor musunuz? Sürpriz hediyeli yarışmamız çok yakında burada: http://www.facebook.com/feastfrozen

  9. ANLADIM GÜLŞEN TEKRAR DENEYECEĞİM.SADECE ÖĞRENMEK İSTEDİM.ONA GÖRE TEKRARALYACAKTIM.SONUCU YAZARIM

  10. fatma zehra says:

    merhaba bu poğaçayı dün yaptım.bugün misafirlerime ikram ettiğimde hala çok yumuşaktı ve çok beğenildi.tarif için çok teşekkürler:))

  11. Merhaba Reyhan,
    Çok şaşırdım canım çünkü bu poğaçalar acayip yumuşak oluyorlar, hatta bu yüzden favorim oldular. Mayadan kaynaklı ya da iyi mayalanamamış olmasından olabilir, senin de dediğin gibi un miktarından da olabilir. Kulak memesi kıvamında olmalı hamur. Mutlaka ikinci bir şansı vermeni öneririm çok memnun kalacaksın.

    Sevgiler…

  12. selam gülşen,ben senin susamlı poğaça tarifini aldım ve hemen yaptım.fakat bir sorum olacak sana.poğaçalar mayalı olmasına rağmen yumuşak yerine daha çok gevrek oldular.soğuduktan sonra çok sertleşti.acaba özelliğimi bu,yoksa benbir hatamı yaptım.mesela ununu fazla katmış olabilirmiyim.bana yzyarsan çok sevinirim.sevgiler.ellerine sağlık.her zaman takipçinim.

  13. Çok güzel görünüyor küçük ekmekçikler gibi olmuş. Ellerine sağlık canım..
    Sevgiler..

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*