- Baharat tadında - http://www.baharattadinda.com -

Hasanpaşa Köftesi

Takipçilerimden çok tepki aldığım için arayı fazla açmadan hemen bir tarif daha eklemek istedim 🙂 Hasanpaşa köftesi sanırım osmanlı mutfağına ait bir lezzet. İnternette araştırma yaptığımda genelde tariflerin benimkinden biraz farklı olduğunu gördüm. Genelde herkes içine bezelye koymadan yapıyor ama ben bezelye veya garnitür konulduğunu biliyorum ve hep de böyle yaparım. Üzerinde patates püresi olduğu için garnitür yerine sadece bezelyeyi daha çok yakıştırıyorum. Belki de garnitürsüz olduğu için de hep minik köfteler gördüm, aslında tarifin orjinali  tek servislik daha büyük olur. Siz de isterseniz büyük isterseniz de  benim gibi (minikleri daha sevimli bulduğum için) küçük yapabilirsiniz.  Ramazan ayında da iftar davetleri için hem sunum hemde lezzet olarak çok güzel bir köfte tarifi bu. Bu arada ben püreyi kendi yaptığım şekilde tarif ediyorum, siz isterseniz kendi yönteminiz ile de yapabilirsiniz.

Malzemeler: (20 adet minik , 10 adet büyük köfte için)

Köftesi için:

Püre için:

Üzeri için:

Hazırlanışı:

  1. İlk önce püreyi hazırlamak için patateslerin kabuklarını soyarak iri küpler şeklinde doğrayalım ve tencereye alalım. İçine bulyon, tereyağı ve sütü ekleyerek patatesler yumuşayana kadar pişirelim. Tencerenin kapağını kapalı tutalım, fokurdamaya başlayınca taşmaması için yarılayalım kapağı. Patatesler piştiğinde süt miktarı çok fazla ise tencerenin kapağını açarak buharlaşması için bir müddet daha kaynatalım.
  2. Patatesler pişerken diğer yandan köfteyi hazırlamak için soğanı yoğurma kabına rendeleyelim, yumurta, doğranmış maydanoz, ekmek içi, tuz ve karabiberini ekleyerek yaklaşık 10 dakika yoğuralım.  Yoğurduğumuz köfte harcını üzerini kapatarak buzdolabında 10-20 dakika dinlendirelim.
  3. Bu arada pişen patatesleri sütünü hiç dökmeden olduğu gibi blender ile püre haline getirelim. Kapağını kapatarak kullanmak üzere bekletelim.
  4. Köfte harcından eğer minik yapacaksanız 1 yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın sonra ince belli çay bardağının dibine yapıştırarak çanak şekli verin. Eğer büyük köfteler yapacaksanız  2 yumurta büyüklüğünde paraçalar kopartıp su bardağının dibine yapıştırarak çanak şekli veriniz. Köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılımış 200 dereceli fırında 15-20 dakika pişirin. Mümkünse turbo ayarı kullanmayınız aksi halde köfteler kuruyacaktır.
  5. Yarı pişen köfteleri 20 dakika sonra fırından alıp içlerine bezelye dolduralım. Püreyi krema sıkma torbasına veya aparatına koyarak bezelyelerin üzerine püre sıkalım.
  6. Bir kasede salça, çok az tuz, karabiber ve kaynar suyu sos haline gelene kadar çırpalım. Bu sosu köftelerin üzerine birer kaşık dökelim artanını tepsiye dökelim. İsteğe göre üzerlerine kaşar rendesi de koyabilirsiniz.
  7. Köfteleri tekrar fırına verip 15-20 dakika kaşarlar eriyene kadar pişirelim.

Afiyet olsun…

Yazdır