Tavuk Göğsü

Son tarifimden bu yana neredeyse 2 ay geçmiÅŸ. Yaz aylarından mıdır, rejimde olmam mı bilmiyorum ama mutfakta öyle çok vakit geçirmek bu sıralar içimden gelmiyor. Ramazan ayının gelmesiyle ÅŸeytanın bacağını kırmak zorunda kaldım tabi ki çünkü gün boyu ÅŸunu mu yapsak, ÅŸunu mu yesek diye düşünüyorum 🙂 Malum sıcaklarda da çok ağır yemek ve tatlılar rahatsız edici oluyor. Rejim dolu bu günlerimde de ramazanın ÅŸerefine bana baklava, kadayıf gibi gelen bu tavuk göğsünü yaptım en son. Hem kalorisi diÄŸer tatlılara göre daha az hemde sıcaklarda serinletici oluyor. Aslında benim tarifim “yalancı” diye nitelendirilen tavuk göğsünden. Gerçek tavuk göğsü tatlısına konulan gerçek tavuk göğsü fikri bile beni irite ediyor.  Dışarıda da bu yüzden asla yemiyorum zaten, çok artı bir lezzet kattığını da düşünmüyorum. Bilmiyorum yanılıyorsam lütfen söyleyin 🙂 Ben sade olarak yaptım dilerseniz tatlının yarısını borcama döktükten sonra arasına kakaolu bisküvi koyarak diÄŸer yarısını da tekrar üzerine dökerek veya tatlının üzerine etinin kare kakaolu bisküvilerini yaydıktan sonra üzerine yumurta,pudra ÅŸekeri ve kakao ile yapılan sosu dökerek de hazırlayabilirsiniz. ÇiÄŸ yumurtayı sakıncalı bulanlar yumurta yerine süt ile de hazırlayabilir.

Malzemeler:

  • 1 litre süt
  • 8 yemek kaşığı toz ÅŸeker
  • 6 yemek kaşığı un
  • 2 tepeleme yemek kaşığı niÅŸasta
  • 1 paket ÅŸekerli vanilin
  • 2-3 yemek kaşığı tereyaÄŸ veya margarin
  • üzeri için tarçın

Hazırlanışı:

  1. Sütü tencereye boşaltalım. Üzerine önce toz şekeri daha sonra un ve nişastayı da ekleyerek çırpma teliyle çırpmaya başlayalım ve ocağı yakalım.
  2. Sürekli çırparak muhallebi kıvamına geldiğinde ve göz göz fokurdamaya başladığında ocaktan alalım.
  3. İçine vanilin ve tereyağını ekleyerek mikser ile 5 dakika çırpalım.
  4. Borcamı ıslatalım ve suyun fazlasını akıtalım. Tatlıyı borcama dökelim, üzerine tarçın serpelim.
  5. Ilınana kadar bekletelim daha sonra en az 2-3 saat buzdolabında soğumaya bırakalım.

Afiyet olsun…

Yazdır

 

11 Yorum

  1. Teşekkürler İpek :)))

  2. Tatlıyı denedim mükemmel ötesi oldu…zaten çok severim sütlü tatlıları..ellerinize saÄŸlık..bizimle paylaÅŸtığınız için ayrıca teÅŸekkürler..
    Ömer Beye birkaç kelime söylemeden edemeyeceÄŸim..hangi kadında bu sabır var diyor..kolaya kaçıyorlar diyor..sanki kadınların iÅŸi sadece tatlı yapmak deÄŸilmi??..kadınlarımız artık eskisi gibi deÄŸil..kadınlarımız çalışıyor..siz erkekler gibi eli ekmek tutuyor artık!..eskiden çamaşırlar da elde yıkanırdı..makine icat edildi ve artık makinede yıkıyoruz çamaşırlarımızı..nedir yani buu…teknoloji geliÅŸiyor ve bu teknolojiyi kullanmak sonuna kadar benim hakkım!! lütfen kadınlarımızı küçümser gibi konuÅŸmayın!!!

  3. Daha oncede yapmistim harika oluo harbiden 🙂

  4. ben yorum yaptım ama gitti mi bilmiyorum, fotoğraf harika, kusursuz bir tarif, ellerinize sağlık.

    Kahve Dükkanı’ndan sevgiler…

  5. muhteÅŸem bir fotoÄŸraffff çok beÄŸendim kusursuz…ellerinize saÄŸlık. ya aklıma gelmese bu siteye hiç giremiyorum nasıl takip edicez ??

    Kahve Dükkanı’ndan sevgiler…

  6. Merhaba Ömer bey,
    Verdiginiz bilgiler ve tarifiniz icin cok teşekkür ederim. Haklısınız gunümüzde artık maalesef herseyin kolayına kaçıyoruz. Sizin anlattığınız tavuk göğsünü hicbir muhallebicide olacağını da sanmıyorum oralarda da hersey sanayileşmiş mutfaklarda yapılıyor. Muhallebicilerdekileri de ben sevmiyorum. Umarım birgun verdiginiz tarifi uygulama fırsatı bulurum. Bu arada tatlıyı diyabetik seker ile yapabilirsiniz. Sevgiler

  7. Not: Havanda dövüldükten sonra katılaşan ve sünen karışıma bir kepçe tavuk suyu koymayı ihmal etmeyin. Birlikte hafif ateşte biraz savurarak tavuk suyunu karışıma yedirin. (Havan bulamayanlar, bir tepsi içinde kepçe tersiyle döverek de sakızlandırılabilinir.)

  8. Maalesef yalancı adı ile sonradan uydurma ve türetilen tadlarla insanlar artık kendilerini kandırmakta, aslında üşengeçliklerinden kolaya kaçmanın bir baÅŸka yolu sanırım. İçinde tavuk olan bir tatlıyı yememiÅŸsiniz herhalde. O ustasının elinde kesinlikle tavuk tadı almazsınız. Zor dedik; tavuk göğsü haÅŸlanacak, bol buzlu soÄŸuk suda duracak, suyu deÄŸiÅŸecek. Önce parmak kalınlığında, sonra kalem kalınlığında, sonra maydanoz sapı kalınlığında, sonra kürdan kalınlığında ve sonra da saç kalınlığında ilmik ilmik didiklenecek. Hepsi buzlu suda gerçekleÅŸecek. El kadar tavuk göğsü, bir tencere didiklenmiÅŸ tavuk haline gelecek. Ne zor deÄŸil mi. Sabır gerek. Hangi kadında bu sabır var. Sonra pirinç unu kullanmamak kaydiyle, pirinç süt ile orta ateÅŸte sübye haline getirilecek ve çelik süzgeçten geçirilerek ÅŸekeri verilecek. Sonra didiklenmiÅŸ tavuk gögsü yavaÅŸ yavaÅŸ sıcak sübye ile buluÅŸacak. Tavuk eti bu karışım içinde eriyip zamk gibi katı hale gelecek. Sürekli karıştırılarak piÅŸirilen karışım, ahÅŸap tavuk gögsü havanına alınacak. Havaneli’yle birer kepçe birer kepçe dövülerek sakızlanacak, sübye sünecek. Sonra bu dövülen karışım çok çok hafif bir ateÅŸte biraz daha savrularak piÅŸirilip servis tabaklarına alınacak. Ondan sonra da sizin ellerinizi, benim ayaklarımı baÄŸlayıp bir güzel afiyetle yiyeceÄŸiz. Serviste bol tarçın serpmeyi unutmayın. Peki ÅŸimdi yapılış biçimini verdiÄŸim eski Muhallebicilerde satılan, bu Tavuk Göğsü tarifini hangi hanım dener, bu zahmeti kim için katlanır. Düzen deÄŸiÅŸmiÅŸtir, raf ömrü uzun olan, hazır paketler, kandırmaca tarifler ile insanlar birbirini aldatmaya, eski ve olması gereken tadları unutmaya aday olmuÅŸlar. Hiçbir yemek tarifi aslı gibi deÄŸil artık. Böylece saÄŸlıksız ve katkılı malzemelerle obezliÄŸe ve kansere aday olunduÄŸunun da kimse farkında deÄŸil. Ne diyelim, kolay gelsin. Ah Diyabet olmasam tekrar yapacağım bu tatlıyı ama….

  9. slm.ben hic pes etmedim, internete girdikce hep baktim yeni tarif eklenmismi diye.tabi yeni tarif olmayinca insan biraz üzülüyor ama hosgeldiniz.ve lütfen artik arayi acmiyalim.tsk

  10. Merhaba Hülya,
    Haklisniz bu aralar cok ihmal ettim. Bundan sonra daha sık güncellemeye calisacagim.
    Sevgiler

  11. yemek tarifleriniz ve yemek görselleriniz güzel,fakat siteye o kadar uzun zaman ara verip tarif ekliyorsunuzki insanın bir zamandan sonra artık siteye bakmak içinden gelmiyor, gene aynı tarif var diye.tariflerinizin çoğunu yapıyorum.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*