- Baharat tadında - http://www.baharattadinda.com -

Kıymalı Çıtır Börek

Uzun zamandır aklımda olan ancak bir türlü deneme fırsatı yakalayamadığım bu böreğe resmen hayran kaldım. Sanırım bundan sonra normal yufka yerine bu baklavalık yufka ile olan böreği tercih edeceğim. Dışı çıtır içi yumuşacık oldu, eşimin de favorileri arasına girdi. Biz börekte en çok kıymalı harcı sevdiğimiz için öyle yaptım, siz dilediğiniz iç harcı ile yapabilirsiniz.

Not: Alacağınız yufkalarda dikkat etmeniz gereken önemli bir detay var eğer bu yufkalardan börek yapacaksanız içindekiler kısmında un ve nişasta olanı tercih etmelisiniz, baklava yapacaksanız sadece nişasta olanı tercih edebilirsiniz.

Malzemeler:

Börek için:

İç Harcı için:

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle iç harcımızı hazırlamak için soğanları ve biberleri yemeklik doğrayalım, tavaya sıvı yağ ilave edip soğan ve biberleri kavuralım. Sonra içine kıymayı ilave ederek iyice kavuralım. Baharatları ekledikten sonra domates ve salçayı da ilave ederek kavurmaya devam edelim. En son tuz ve doğranmış maydanozları da ekledikten sonra biraz daha pişrip altını kapatalım.
  2. İç harcımız ılınırken biz böreğin sosunu hazırlayalım. Bunun için tüm sos malzemelerini bir kapa koyarak iyice çırpalım.
  3. Böreği hazırlamak için bir yufka alıp tezgaha serelim, üzerine fırça ile hazırladığımız sosu her yerine gelecek şekilde sürelim. Ne çok kuru ne de çok cıvık olacak şekilde. Üzerine ikinci yufkayı serip aynı işlemi tekrarlayalım. Bu şekilde toplamda 5 yufka olana dek işlemi tekrarlayalım en üst kata da sosu sürdükten sonra ucuna iç harcımızı yayalım ve çok sıkı ya da çok gevşek olmayacak şekilde rulo şeklinde sararak tepsiye yerleştirelim.
  4. Tüm yufkalar bitene kadar 5 kattan oluşan ruloları tepsiye yerleştirelim ve artan iç harcını üzerlerine sürelim. Kalan harc çok fazla ise fazlasını üstüne boca etmeyin sadece sürün.
  5. Ruloları 3 parmak genişliğinde keserek çörek otu, susam v.b. baharatlarla süsleyin ve önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzerileri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun..

Yazdır