Çiğ börek

Dün eÅŸimin ısrarlarına dayanamadım ve söz verdiÄŸim çiÄŸ böreÄŸi niyahet yaptım. Biz ince hamurlu seviyoruz siz isterseniz daha kalın da yapabilirsiniz tamamen damak zevkinize kalmış…

Malzemeler

Hamuru için: (ince hamurlu 15 adet çiğ börek için)

  • 1 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • yeterli miktarda ılık su
  • tuz

İç harcı için:

  • 250-300 gr. kıyma
  • 1-2 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet rendelenmiÅŸ soÄŸan
  • yarım çay bardağı su
  • tuz, karabiber

Hazırlanışı

  1. Hamur malzemeleri ile çok yumuşak olmayan bir hamur yoğuralım. Üzerini örtelim ve yarım saat kadar dinlendirelim.
  2. Kıyma, soğan, salça, su ve baharatları bir kaba alalım ve iç harcımızı iyice karıştıralım.
  3. Hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartarak 20 adet küçük bezeler yapalım.
  4. Her bir bezeyi hafif unlanmış tezgahta yaklaşık bir pasta tabağı büyüklüğünde açalım, bir tarafına kıymalı harçtan sürelim ve diğer tarafını üzerine kapatalım. Kahve tabağının kenarı ile hamurun ucundan geçirip hamurun hem kapanmasını hemde yapışmasını sağlayalım. Veya mantı kesme aleti ile de kesebilirsiniz.
  5. Tavada iyice ısıttığınız sıvıyağında böreklerin fazla unlarını silkeleyip kızartalım. Havlu kağıt serili servis tabağına alalım ki fazla yağını alsın. Ayran ile servis edelim.

Afiyet Olsun…

cig_borek

Yazdır

 

6 Yorum

  1. Yumurta tercihe bağlı.30-35 çiğbörek için bir yumurta kullanırsanız hamur biraz daha dayanıklı olur ve pişirdiğinizde altın sarısı bir renk alır.
    Ben genellikle sorpasını(içindeki kıyma, soğan ve su karışımından olan malzeme)sulu tutarım.Pişer pişmez yenecekse hamuru ince açarım (1.5-2 mm)soğuk yenecekse (ki soğuk çiğbörekte enfes olur)biraz daha tok tutarım hamuru.
    Sorpasını macun gibi yapıp hamura sıva gibi sürerseniz pişirirken gerektiği kadar kabarmaz, kabarmayan çiğböreğin içindeki et buhar ile piştiği için yeteri kadar pişmez,çiğ kalır.Çiğbörek ismini içi çiğ kaldığı için değil içi çiğ etten yapıldığından almıştır.
    PiÅŸirmekte önemlidir.PiÅŸirmekte kullanılan ,daha doÄŸrusu kullanılması gereken Çöğenin yarım küre ÅŸeklinde olmasının sebebide…Uzun hikaye…Ä°lgilenen olursa daha sonra anlatırım.
    Çiğböreği yağa attığınızda bir tarafı tamamen pişmeden çevirmeyin.Çevirirkende maşayla tutarak değil şefkatli bir vuruşla çevirin.Yoksa kabaran böreği delersiniz.Delinen böreğin sorpasındaki su yağa akar.Sonuç!Ayrıca yağın dibinde biriken su bir sonraki böreğin haşlanmasına neden olur,ki bu istenmeyen bir şeydir.Çiğböreği ikinci kez çevirirseniz havayla temas eden yüz ikinci çevirişte yağ çeker.
    Dışarıda yediğiniz çiğböreklerde acemi pişiriciler yüzünden bu durumla karşılaşmışsınızdır.Siz yaparken sorpayı sıvamayın bırakın kendi yayılsın vede yağın içinde çiğböreğe takla attırıp yağ çektirmeyin.
    Ben has Qırımlıyım.

  2. Merhaba Zeynep,
    Konmaması için bir sebep varmı? ben bilmiyorum tadında veya pişirirken herhangi bir zararı olmuyor bence bir dene derim. Ben sürekli bu şekilde yapıyorum ve çok güzel oluyor söylenen herşeyi dinleme bence 🙂 kendi bildiğini yap 😉
    Sevgiler GülÅŸen…

  3. ELLERİNİZE SAĞLIK.ÇİĞ BÖREK HAMURUNA YUMURTA KONMAZ DENİYOR BU KONUDA BİLGİSİ OLAN VARMI?

  4. Bayilirim cig börege, ne zamandir yememistim vallahi, resimde görünce canim istedi:). Ellerine saglik canim.

  5. ayy… Memleketimin güzel lezzeti… Ellerine saÄŸlık enfes olmuÅŸ canım benim.kocaman sevgiler

  6. Oooo harika …Eskisehirimizin cig böregi..bayilirim buna..zevkle yaparim arasira..seninkiler daha lezzetli olmustur ellerine saglik cnm..ben gelmeyeli neler yapmissin nelerrr.. cok hamaratsin masallah hepside harika olmuslar..kendine iyi bak cnm öpyüorum….Sevgiyle kal.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*