Tavuk kapama

tavuk_kapama1

Kapamayı bazı sitelere baktığımda sade pirinç pilavı ile yapıldığını gördüm, çok şaşırdım çünkü ben seneler önce teyzemde yediğim bu muhteşem lezzeti ilk defa böyle tanıdım hiç aklıma başka türlüsü gelmedi. Eğer bu şekilde yemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Bazen tencerede etlerin yanına sadece pilavını bile pişiriyorum çünkü çok ama çok lezzetli. Ben eşim kemikli et yemediği için göğüsten yapıyorum ama aslında baget veya but ile yapılırsa daha da lezzetli oluyor.

Malzemeler:

  • yarım kilo tavuk göğüs veya baget,but, bütün tavuÄŸu parçalayarak da kullanabilirsiniz
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1-2 adet kuru soÄŸan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvıyaÄŸ
  • tuz, karabiber, nane

Hazırlanışı:

  1. Soğanları küp küp doğrayalım ve sıvıyağında kavuralım. İyice kavrulan soğana doğranmış domatesleri ekleyeyim, ezilene kadar pişirelim. Salçayı da ekleyip birz kavurduktan sonra tavuk parçalarını tencereye atalım.
  2. Etlerin rengi dönene kadar kavurduktan sonra tencereye tavukların üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edelim ve kaynamaya bırakalım.
  3. Taşmaması için tencerenini kapağını aralayıp altını kısarak tavuklar pişene kadar kaynatalım en son tuzunu ilave edelim.
  4. Yarım saat ılık suda beklemiş pirinçleri duru su çıkana kadar yıkadıktan sonra çok az sıvı yağında kavuralım. (ben bu aşamada önce soğan kavurup salça ilave ediyorum ve o şekilde pirinçleri katıp kavuruyorum, isteğe göre yapmayabilirsiniz de).
  5. Kavrulan pirinçleri fırın kabına yayalım ve üzerine tavukları dizelim. Tavukların piştiği sudan 3,5 su bardağını pirinçlerin üzerine dökelim, sonra kuru naneyi heryerine gelecek şekilde serpelim ve önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında suyunu çekene kadar pişirelim.

Not: Arta kalan tavuk suyu ile şehriye çorbası yapabilirsiniz. Bunun için tencereye şehriye ilave edip şişene kadar kaynatın ve en son doğranmış maydanoz ekleyin.

Afiyet olsun…

tavuk_kapama2

Yazdır

 

2 Yorum

  1. Benim annem de tavuk kapamayi sade yapardi, ayrica kuzu etlisini de yapardi, ben de ondan öyle gördüm ama böyle hali de cok harikaymis, ellerine saglik. Sevgiler.

  2. iyi aksamlar Tavuk kapama nefis görünüyor ellerinize saglik.Blogunuzda cok güzel .Benimde bir blogum var ziyaretiniz beni memnun eder.Sizler izleye izleye 6 ay önce kendime cok güzel bir ugras buldum .Harika bir hobiy insanin yaptiklarini paylasmasi sevgiyle kalin.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*